PRIRODNE LEPOTE OKOLINE MAJDANPEKA

NACIONALNI PARK DJERDAP

Pogled sa brda na DunavNacionalni park Djerdap

Nacionalni park Djerdap je dobio ime po najlepsoj i najupecatljivijoj klisuri na celom toku Dunava. Djerdapska klisura je najveca klisura probojnica u Evropi. Sastoji se od cetri klisure i tri kotline koje su rasporedjene sledecim redom: Golubacka klisura, Ljupkovska kotlina, Gospodjin vir klisura, Donjomilanovacka kotlina, klisura Veliki i Mali kazan,

Orsavska kotlina i Sipska klisura. Najlepsa klisure su Mali i Veliki kazan gde se Dunav suzava na svega 140 metara i dostize dubinu od 90 m, tako da je dno ispod nivoa Crnog mora za oko 30 m.  U Nacionalnom parku Djerdap postoje veoma retke biljke. Na podrucju Djerdapa u uzem priobalnom delu nadjeno je preko  1000 vrsta biljaka. Treba pomenuti najznacajnije: mecja leska, koprivic, orah, simsirika, zelenika, pancicev maklen (vrsta javora), medunac, divlji jorgovan, ruj, zlatna paprat. Brojnost i raznovrsnost zivotinjskih vrsta takodje karakterise Nacionalni park Djerdap. Vazne zivotinjske vrste za ovaj kraj su jelen, srna, divlja svinja, zec, lisica itd. Retke vrste zivotinja su medved, ris, vuk, sakal.

Trajanova tabla

Tok Dunava i obale

Divlji jorgovan

IZLETISTE RAJKOVO

Izletiste Rajkovo u predvecerje

Izletiste Rajkovo

Izletiste  Rajkovo je u stvari mala lepa dolina reke Mali Pek koja se formira odmah nakon sto reke izadju iz pecine. Tu je omanja livada pogodna za sportske aktivnosti i u rustikalnom stilu izgradjena pozornica za nastup grupa ili folklora. Napravljene su i nadstresnice sa klupama i stolovima kao i klupe i stolovi pored mesta za pripremanje rostilja. Livada se manjim delom proteze i na drugu obalu reke Mali pek gde je napravljeno malo decije igraliste. Pored mosta koji prelazi preko Peka i vodi do prodavnice suvenira i ulaza u Rajkovu pecinu i nadstresnice sa klupama i stolovima odvaja se staza koja vodi do izvora Paskove reke iz pecine i malog odmaralista u sumi. Na platou iznad izletista nalazi se parkiraliste.

Izletiste

Paskova reka

KAPETANSKA LIVADA

Ulaz u nacionalni park

Kapetanska livada

Kapetanska livada u stvari je najvisa tacka na putu od Majdanpeka do Donjeg Milanovca kad se ide preko brda Oman. To je ujedno i mesto na kome ulazimo u Nacionalni park Djerdap kad idemo putem preko Omana. Polozaj mesta je takav da se odatle stize na sve vazne tacke, na jednu stranu vodi put po vrhu brda prema Kulmia Orba, na drugu stranu odvaja se put kroz  sumu prema Bukovoj Glavi, nedaleko je i Veliki Liskovac, najvisi vrh Djerdapskih planina. Samo mesto sastoji se od nekoliko manjih nepovezanih livada ispresecanih makadamskim putevima i malim sumarcima. Ova tacka znacajna je i zbog toga sto velik broj recnih slivova krece upravo odatle: jedan prema Ravnoj reci, jedan prema Boljetinskoj reci jedan prema slivu Malog Peka i jedan prema Oreskovici.

Put prema terenima

Grmovi kupina

Put prema Kulmija Orba

DUNAV

Krstarenje po Dunavu

Dunav

Sliv Dunava ima povrsinu od 805.000 km². Nedaleko od Golupca zapocinje ulaz u Djerdapsku klisuru, Gvozdena vrata Dunava. Ulaz u Klisuru cuva Golubacki grad, srednjevekovno utvrđenje impozantnog izgleda. Djerdapski kanjon je najveci recni kanjon u Evropi. Deli se na dva kanjona, Gornji i Donji . Gornji obuhvata Golubacki kanjon i Gospodjin vir, a Donji Kazanski i Sipski kanjon. Ovde se nalazi i Nacionalni park Djerdap, najveci Nacionalni park u Srbiji. Neizostavni delovi na ovom toku Dunava su Lepenski vir, jedno od najvecih i najznacajnijih neolitskih arheoloskih nalazista, kao i Diana, stari utvrdjeni grad smesten ispod hidrocentrale Djerdap I. Trajanov most je monumentalna građevina i jedan od simbola Djerdapske klisure. Izgradjen je po naredbi rimskog cara Trajana sa ciljem da se spoje Gornja Mezija i Dakija. Duzina mosta iznosila je 1 097 metara, sto ga je gotovo hiljadu godina cinilo najduzim mostom na svetu. Danas na zalost nema mnogo ostataka od ove gradjevine. Trajanova tabla je jos jedan simbol Djerdapa. Ovo je latinski natpis posvecen rimskom caru Trajanu. Tokom izgradnje hidrocentrale Djerdap , rimski put, na kome se nalazila tabla, je potopljen. Tada je Trajanova tabla izmestena 21, 5 metara navise. Dunav je najsiri kod Donjeg Milanovca. Par kilometra od Milanovca dolazi se do dela reke koji se nalziva Veliki i Mali kazan.  U Velikom kazanu Dunav ima dubinu od cak 90 metara, a u Malom kazanu sirinu od 300 metara.

Jutro iznad Dunava

Setaliste

Pogled sa reke

RAVNA REKA

Ravna reka

Ravna reka

Recna dolina prilicno je siroka i pored Kulmije Peris proteze se prema mestu gde se sastaju Velika i Mala ravna reka. Tu se nalazi jedna usamljena kuca i ta porodica napasa svoju stoku na prostranim livadama uz Ravnu reku. Malo dalje uz Veliku ravnu reku, nakon omanje crnogoricne sume nalazi se sumareva kuca.

Veliku ravnu reku cine recice i potoci , koji uglavnom izviru ispod Velikog Liskovca i Bukove Glave. Sam potok Velika ravna reka izvire ispod Kraku Sindra to jest ispod puta koji vodi od Majdanpeka prema Donjem Milanovcu preko brda Oman. Relativno brzo potok je napravio dubok kanjon i skacuci po kamenitom dnu dolazi nakon dva tri kilometra do ravnog dela gde se susrece sa potocima koji stizu ispod Velikog Liskovca od kojih je najveci Ogasu Skorca. Tokovi ovih potoka stvarna su netaknuta divljina i u okolini desetak kilometara nema niti jedna kuca ili makar baraka. Nedaleko od mesta gde se potoci sastaju lovci su napravili hraniliste za srne i jelene.

Od tog mesta reka poprima oblik o kome govori njeno ime to jest pretvara se u ravnu reku sa prilicno sirokim prostorom oko samog recnog toka.

RAJKOVA LIVADA

Rajkova livada

Rajkova livada

Rajkova livada je prostor u dolini Rajkove reke pre nego sto ona postane ponornica i pocne da tece kroz Rajkovu pecinu. Na pocetku Rajkove livade izgradjene su montazne kuce za ucesnike radnih akcija i postoji asfaltni put (uzak) i veliko asfaltirano parkiraliste. Na levoj strani Rajkove livade, uz sumu, bila je postavljena ski staza osamdesetih godina proslog veka koja je u medjuvremenu zapustena i propala, a sad je jednim delom zarasla u grmlje i kupine.

Kada se krene uzvodno uz potok nailazimo na mnogobrojne grmove kupina a pored reke su stabla lesnika da bi na kraju stigli do kamenog mosta koji je bio na putu prema Donjem Milanovcu dok nije sagradjen novi asfaltirani put. Rajkova reka nastavlja putovanje uz brdo sve do izvora na Kapetanskoj livadi ali tu preataje kapetenska livada jer teren postaje brdovit. Na dnu bivse ski staze odvaja se put koji prolazi kroz sumu i vodi do visoke stene ispod koje Rajkova reka ponire u pecinu.

Kameni most

Rajkova reka

Rajkova livada

SKI CENTAR RAJKOVO

Ski centarSki centar

U neposrednoj blizini Majdanpeka (4 km), na severnoj strani brda gde se sneg duze zadrzi u prolece nalazi se Ski centar Rajkovo. Do njega se stize asfaltiranim putem koji inace povezuje Majdanpek sa Donjim Milanovcem “preko brda”.
Ski centar posluje u okviru SRC “6.Avgust” – Majdanpek a pored samog ski centra postoji uredjeno parkiraliste.

Ski lift tipa “sidro” ima kapacitet 1000 skijasa na sat. Najvisa tacka nalazi se na 750 m/nv, a visinska razlika je 200m. Duz lifta se pruzaju dve ski staze duzina 1000 i 1200 m, od kojih je jedna manje strma a druga je veoma strma “crna” ski staza.

Skijaliste raspolaze motornim sankama i ski-tabacem, tako da su staze pripremljene za skijanje a snega obicno ima sve do pocetka aprila.

Ski staza

Ski tabac

Letnja staza

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien